≡ Menu

Panodil 500 mg

Här hittar du information om Panodil 500 mg tabletter.

Panodil finns i olika former och med olika styrka, och en av de varianter som finns är i tablettform där varje tablett innehåller 500 mg.

Dessa tabletter kan tas vid behov och de används exempelvis vid förkylningar för att dämpa feber och värk.

Om du har ont i huvudet eller om du drabbas av tandvärk kan du ta dessa tabletter, och det kan du även göra om du besväras av smärtor i samband med menstruation.

Kombinera inte tabletterna med alkohol

När du tar Panodil 500mg är det oerhört viktigt att du inte kombinerar dem med alkohol. Se vidare: Panodil alkohol.

Du kanske undrar varför detta är så viktigt när det trots allt är en receptfri tablett det handlar om, men faktum är att konsekvenserna kan bli riktigt allvarliga om du trots allt väljer att kombinera alkohol och Panodil. Risken för allvarliga leverskador ökar dramatiskt, och det kan faktiskt bli så illa att en levertransplantation behöver genomföras för att ditt liv ska kunna räddas.

Det är med andra ord viktigt att du följer detta råd.

Förutom detta är det även viktigt att du ser till att följa rekommenderad dos, eftersom för höga doser också kan resultera i leverskador som kan vara svåra att få bukt med. Se vidare: Panodil biverkningar.

Vanlig dos av Panodil 500 mg

Hur mycket du ska ta av den här medicinen beror på hur gammal du är och hur mycket du väger.

Barn som inte väger så mycket får naturligtvis en mindre dos, medan vuxna personer som väger över 40 kg får en högre.

Om din läkare rekommenderat Panodil 500mg kan det hända att han eller hon ordinerat en annan dos än den vanligt förekommande, men i annat fall är det följande som gäller för denna tablett.

  • Vuxna och barn som väger över 40 kg kan ta 1-2 tabletter med 4-6 timmars intervall. Den sammanlagda dosen bör inte överskrida 8 tabletter per dygn.
  • Barn med en vikt på 15-25 kg kan ges ½ tablett med minst 4 timmars intervall. Dygnsdosen bör inte överskrida 2 tabletter per dygn.
  • Barn som väger 25-40 kg kan ges ½-1 tablett och det bör gå 4-6 timmar mellan varje dos. Här bör inte dygnsdosen vara högre än max 4 tabletter per dygn.

Mindre barn behandlas vanligtvis inte med Panodil 500mg tablett, utan brukar istället ges Panodil i oral form eftersom detta är både lättare och behagligare för ditt barn.

Om du har brukar ha svårt att svälja tabletter så bör Panodil 500 mg passa dig bra eftersom varje tablett har ett filmöverdrag som gör att den är lätt att svälja, samtidigt som du inte känner smaken på samma sätt som med andra tabletter.