≡ Menu

Panodil – så får du koll

Panodil – det finns flera olika läkemedel som innehåller paracetamol, och ett av de läkemedel som det ofta pratas om är just detta.

De flesta former är receptfria, och det här är en medicin som används av såväl vuxna som barn för att få bukt med tillfällig värk och feber.

Även om det handlar om ett receptfritt och milt läkemedel så är det dock bra om du tar reda på mer information, vilket du kan hitta genom att fortsätta läsa denna text.

Panodil kan ge biverkningar

Du måste komma ihåg att även receptfria läkemedel kan ge biverkningar, och dessa biverkningar kan ibland vara allvarliga.

När det gäller Panodil är det ovanligt att den som behandlas får biverkningar, men det händer, och då handlar det oftast om nedsatt njurfunktion och leverskador. Det går dock att på egen hand se till att man inte drabbas av dessa biverkningar eftersom de vanligtvis inte uppstår om man följer de anvisningar som finns om dosering. Skador på lever och njurar uppstår vanligtvis om du tar för stora doser av medicinen, eller om du använder den under för lång tid.

Mer information om olika biverkningar och hur du kan undvika dem, samt hur du bör bete dig om du är en av de som drabbas av de biverkningar som kan uppstå till följd av Panodilbehandling kan du finna här: Panodil biverkningar.

Många olika läkemedelsformer

Panodil är ett läkemedel som finns i en lång rad former.

Vissa former är mer anpassade för barn medan andra passar utmärkt för vuxna.

  • Panodil 500 mg tablett är nog den form som de flesta har hört talas om, och även den variant som återfinns i de flesta badrumsskåp, men det finns även en mängd andra former.
  • Panodil forte är en starkare variant av läkemedlet som ger starkare effekt, men som också kräver ett recept utskrivet av läkare för att du ska kunna köpa och använda det.
  • Om du har problem att ta mediciner i tablettform kan du testa Panodil Brus. Du löser då upp en tablett i vatten och dricker det sedan i vätskeform. Det är enkelt att få i sig för användare i alla åldrar, och smaken är heller inte obehaglig.
  • Panodil Zapp är en annan variant av detta läkemedel.

Alkohol ger farlig kombination

Att alkohol är mycket farligt att kombinera med somliga mediciner är ingen nyhet, men vad gäller då när du använder Panodil?

Kort sagt kan sägas att du bör undvika att dricka alkohol när du behandlas med Panodil, även om ett enstaka glas vin till middagen inte behöver innebära att du inte kan ta en tablett dagen efter. Samtidig användning av alkohol och Panodil kan dock vara farligt, och det ökar risken för biverkningar rejält.

Du kan ta reda på vad som gäller kring alkohol på den här sidan, och där kan du även läsa om vad som gäller om du har problem med alkoholmissbruk: Panodil alkohol.

Alkohol och Panodil kan vara en mycket farlig kombination och just därför är det viktigt att du tar reda på så mycket som möjligt om detta innan du börjar använda Panodil, oavsett vilken form av medicinen du väljer.

Panodil kan hjälpa ditt barn

När ditt barn mår dåligt på grund av hög feber eller värk, som exempelvis huvudvärk, ledvärk eller växtvärk så kan det hjälpa en hel del om du ger honom eller henne Panodil.

Enklast är det att ge läkemedlet i oral form, dels på grund av att det är lättare för ditt barn att svälja, och dels på grund av att det är smaksatt och därför smakar godare.

Den dos du ska ge ditt barn beror på hur gammalt barnet är och givetvis även på vikten.

Om en barnläkare har förskrivit läkemedlet har denne förmodligen också rekommenderat en viss dos, men om du har köpt läkemedlet receptfritt på ett apotek så ska du istället följa den doseringsrekommendation som finns angiven på förpackningen eller på medföljande bipacksedel.

Även här är det barnets vikt och ålder som avgör, och du ska inte låta dig frestas att öka på dosen för att få snabbare eller bättre effekt, eftersom detta medför riktigt allvarliga risker för ditt barn.

Om du vill veta mer om hur du ska använda Panodil när det är ditt barn som ska behandlas så kan du läsa på den här sidan om detta ämne: Panodil till barn.