≡ Menu

Alvedon – så får du koll

Den kanske allra mest kända medicinen av alla läkemedel som innehåller paracetamol är Alvedon.

Den är receptfri, finns både i livsmedelsbutiker och på alla apotek oavsett företagskedja, och kan dessutom användas av barn såväl som vuxna.

Chansen är stor att just du har en förpackning Alvedon hemma i badrumsskåpet.

Paracetamol som alltså finns i denna medicin hjälper dig att sänka febern under exempelvis förkylning och influensa, men den hjälper även till att lindra smärta, oavsett om det handlar om att du har värk i en tand, huvudvärk eller ont i muskler eller leder.

Det finns en mycket stor chans att just du eller ditt barn ibland använder Alvedon för att råda bot på tillfällig värk eller feber.

Tryggt att ge Alvedon till barn?

Om du märker att ditt barn har ont någonstans eller att han eller hon har feber så vill du som förälder naturligtvis göra vad du kan för att hjälpa.

Du kan då tryggt ge Alvedon eftersom detta är en medicin som är lika lämplig för barn som för vuxna. Naturligtvis bör du inte ge en lika stor dos som du själv tar när du använder medicinen, men så länge du följer barndoseringen är medicinen säker att använda. Enklast är att du ger ditt barn Alvedon till ditt barn i form av oral lösning, eftersom denna är smaksatt för att smaka godare och dessutom är lättare för barn att svälja.

Mer fakta om vad du bör tänka på när det gäller Alvedon och barn hittar du här: Alvedon och barn.

Rätt dos oerhört viktigt

Om du tidigare har tagit någon receptbelagd medicin så vet du säkert hur viktigt det är att följa doseringen, och faktum är att det är lika betydelsefullt när det gäller Alvedon, trots att detta är en receptfri medicin.

Fel dos kan få mycket tråkiga och allvarliga konsekvenser och därför är det viktigt att du läser på förpackningen innan du använder medicinen. Där hittar du vägledning om de vanliga doserna. Om du istället vill ta reda på mer information här så finns det mer ingående upplysningar om Alvedon och dosering på den här sidan.

Vill du veta mer om vad som händer om du eller någon annan fått i sig en överdos av medicinen så kan du finna mer information om detta här: Alvedon och överdos.

Alvedon i olika former

Det här läkemedlet finns i en rad olika former, och vilken typ du bör välja beror på flera olika saker; hur gammal du är, vad du väger, vilken styrka du behöver, hur snabb effekt du behöver och flera andra saker.

Den kanske vanligaste formen är Alvedon 500 mg tablett, men även Alvedon Forte är en vanlig form av medlet.

Numera finns även en starkare form av medicinen, nämligen Alvedon 665 mg. Läkemedlet finns även i oral form, vilket är en vanlig form när föräldrar ska ge sina barn Alvedon. Den orala formen är smaksatt och passar därför bra för mindre barn som har svårt att ta mediciner i annan form.

Alvedon kan ge biverkningar

Du är säkert medveten om att Alvedon och andra mediciner med Paracetamol kan ge ett antal biverkningar, men vet du vilka biverkningar det handlar om?

Du behöver inte känna någon större oro eftersom de biverkningar som finns är ovanliga, men du bör ändå veta att det händer vissa användare att de drabbas av;

  • Nedsatt njurfunktion
  • Leverskador
  • Allergiska reaktioner

Mer om dessa biverkningar finns att läsa här, där kan du även ta reda på vad du bör göra om du drabbas, och du får även information om när det är dags att söka läkarvård. Det är viktigt att du känner till detta eftersom vissa biverkningar kan bli farliga om de inte behandlas i tid.

Alvedon och biverkningar.

Undvik alkohol

Om du har tagit andra mediciner vid något tillfälle så är du säkert van vid att vara återhållsam med alkohol när du använder medicin.

Det bör du vara ÄVEN när du tar Alvedon.

Detta eftersom risken att drabbas av leverskador ökar rejält när du kombinerar Alvedon med alkohol. Skadorna kan bli så svåra att levern slutar fungera, något som ger allvarliga konsekvenser både på kort och lång sikt. Mer om vad som händer när alkohol kombineras med Alvedon kan du läsa på den här sidan.

Det kan vara bra att ta reda på mer om detta, eftersom det då blir lättare att förstå varför du bör vara försiktig med alvedon såväl vad gäller överdoseringar som alkoholkombinationer.